Autor: gamadent

Nadwrażliwość zębów jest spowodowana wieloma czynnikami, które narażają szyjki zębowe na zbytnią ekspozycję. Do najczęstszych przyczyn tej dolegliwości należy próchnica, a także kamień nazębny, którego nadmierna ilość wciska się pod ząb i prowadzi do odsłonienia jego szyjki. Nadwrażliwość zębów występuje także u osób, których szkliwo jest bardzo słabe lub zostało uszkodzone przez częste zgrzytanie zębami. W wyniku tych wszystkich czynników następuje nadwrażliwość, która objawia się tym, że nasze zęby przeszywa dojmujący ból podczas jedzenia bardzo zimnego lub bardzo ciepłego pożywienia. Na szczęście istnieją sposoby na to, by ograniczyć tę przypadłość.

Co można zrobić w domu?

Na pewno warto zamienić szczoteczkę na bardziej miękką, a styl szczotkowania na delikatniejszy. Nie należy także czyścić uzębienia poziomo, lecz kierować szczoteczkę od dziąsła do korony zębów. Zęby należy myć albo chociaż przepłukiwać po zjedzeniu każdego posiłku. Wyjątkiem są owoce cytrusowe, soki, a także słodzone napoje gazowane. Zawarte w nich kwasy rozpuszczają warstwę ochronną, jaka występuje naturalnie na zębach, dlatego natychmiastowe czyszczenie naraża szkliwo na ścieranie się. Po takim posiłku zęby można umyć po odczekaniu godziny.

Osoby borykające się z nadwrażliwością zębów muszą także zmienić swoją pastę na łagodniejszą, nie zawierającą drobinek czyszczących i powstałą na bazie chlorku strontu lub azotanu potasu, które ograniczają ilość impulsów nerwowych odpowiedzialnych za odczuwanie bólu. Należy także na jakiś czas zaprzestać wybielania zębów i wykluczyć lub ograniczyć produkty pogarszające stan szkliwa: słodycze, owoce bogate w kwas cytrynowy, słodkie napoje gazowane i kawę. Warto za to jeść pożywienie bogate w minerały, czyli ser, owies, jajka, warzywa bulwiaste oraz soję.

Z wizytą u specjalisty

Nadwrażliwość zębów można również ograniczać z pomocą lekarza stomatologa. Warto zdecydować się na zabieg usuwania kamienia nazębnego, jeśli przyczyną nadwrażliwość jest zgromadzony osad. Dentysta może także nałożyć ochronną warstwę z fluoru na odsłonięte szyjki, co jednocześnie uszczelni kanaliki i wzmocni nasze szkliwo.

Udostępnij ten artykuł!