Autor: gamadent

Można powiedzieć, że erozja szkliwa to pewnego rodzaju choroba cywilizacyjna. Człowiek pierwotny nie miał tego problemu. W czasach prehistorycznych ludzie pili wodę, a ich zęby nie były często wystawiane na działanie kwasów w pożywieniu. Do procesu remineralizacji szkliwa człowiekowi prehistorycznemu wystarczała ślina. Z czasem zmieniał się sposób przetwarzania żywności oraz nawyki związane z jedzeniem. Ludzie stali się bardziej narażeni na działanie szkodliwych kwasów, a problemem stało się zachowanie w jamie ustnej równowagi kwasowo-zasadowej. To właśnie kwasy odpowiadają za pojawienie się problemu erozji szkliwa. Erozja bywa często określana jako skutek uboczny postępu cywilizacyjnego.

Na czym polega erozja szkliwa?

Jest to utrata wierzchniej tkanki twardej zębów. Jej przyczyną są procesy chemiczne, w których biorą udział kwasy. Z czasem erozja dotyka coraz głębszych warstw szkliwa, co prowadzi do nadwrażliwości. Erozja szkliwa jest bardzo groźna – w początkowych etapach schorzenie jest niewidoczne, dopiero z czasem pojawiają się kolejne objawy (takie, jak na przykład matowienie powierzchni zębów, zmiana ich ocienia oraz nadwrażliwość). Skutki erozji są nieodwracalne, dlatego tak ważna jest profilaktyka. W zaawansowanych przypadkach dochodzi do ubytku zębiny i odkrycia miazgi. To kolejny powód, aby regularnie odwiedzać gabinet stomatologiczny i kontrolować stan zębów. W przypadku erozji szkliwa najlepszym rozwiązaniem jest odpowiednia profilaktyka.

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Zdaniem specjalistów pewne nawyki mogą przyczyniać się do wystąpienia tego schorzenia. Znaczenie ma dieta – pewne pokarmy o poziomie pH poniżej 4,5 powodują problemy ze szkliwem. Do tej grupy możemy zaliczyć soki owocowe, przede wszystkim z kwaśnych cytrusów i jabłek, świeże owoce, na przykład porzeczki oraz kwaśne warzywa, takie jak szczaw. Efekt erozji mogą wywołać również białe wino, gazowane napoje lub herbaty owocowe. Dla zdrowia szkliwa warto zmniejszyć przyjmowanie tego typu pokarmów oraz łączyć je z produktami o zasadowym pH – należą do nich na przykład woda, jaja, ziemniaki i mleko. Mycie zębów po każdym posiłku to zdrowy nawyk, jednak po posiłku złożonym z kwaśnych produktów należy odczekać co najmniej pół godziny, aby dodatkowo nie uszkodzić szkliwa. Problem często pojawia się w związku ze zmniejszeniem ilości śliny (na przykład na skutek przyjmowania pewnych lekarstw). W takiej sytuacji trzeba skonsultować się ze specjalistą, aby leczenie jednego schorzenia nie było powodem kolejnego problemu.

Jak postępować, jeśli erozja już wystąpiła? Konieczna jest oczywiście zmiana diety. Jeśli jest taka potrzeba, utracone tkanki można zrekonstruować przy pomocy licówek lub koron porcelanowych. Nie jest to jednak rozwiązanie długotrwałe.

Udostępnij ten artykuł!