Biała dieta to wskazania odnośnie określonych produktów i metod ich przyrządzania, tuż po przejściu zabiegu wybielania zębów. Stosowanie tego rodzaju wytycznych jest potrzebne głównie po to, by efekt białego uśmiechu utrzymał się jak najdłużej. Po usuwaniu przebarwień wrażliwość szkliwa sprzyja szybszemu i bardziej intensywnemu zabarwianiu się zębów.
Jadłospis tuż po zabiegu
Przez pierwsze godziny po wybielaniu powinno dostarczać się do organizmu jedynie wodę mineralną. Przez dwie doby nie należy spożywać żadnego pożywienia zawierającego barwniki, niezależnie czy są one pochodzenia naturalnego, czy sztucznego. Przestrzeganie zasad białej diety w pierwszych dniach znacznie eliminuje ryzyko zmiany zabarwienia szkliwa na ciemniejsze. W tym okresie bezwzględnie należy również zrezygnować z palenia papierosów.
Czego się wystrzegać?
Dieta ta nie bez powodu jest nazywana białą – w końcu eliminujemy z niej wszelkie barwiące pożywienie. Należy unikać picia kawy, nawet tej z mlekiem, a także mocnej herbaty oraz wina i piwa. Syntetycznie barwione napoje, których duża ilość cukru może dodatkowo pogarszać stan uzębienia, powinny zostać całkowicie wykluczone. Podobnie jak ciemne sosy i zupy, czerwone mięso i wędliny, a nawet żółtka jaj i żółte sery. Niewskazanym jest spożywanie owoców i warzyw, surowych, gotowanych lub w formie soku, takich jak: pomidory, papryka, marchew, wiśnie, kapusta czerwona, buraki, dynia, jagody, borówki, porzeczki i brokuły. Nic jednak nie posiada takiego potencjału barwiącego, jak niektóre przyprawy. Jest to przede wszystkim kurkuma, wchodząca w skład indyjskiego curry – obydwie te przyprawy muszą zniknąć z dań na okres białej diety, tak samo jak chili, cynamon oraz gałka muszkatołowa.
Co można jeść?
Utrzymanie efektu wybielania zębów wymaga od nas żywnościowych wyrzeczeń. Na szczęście na dość krótki czas, bowiem białą dietę warto utrzymać do dwóch tygodniu od ostatniego etapu. Tymczasem dieta pozbawiona kolorowych produktów pozostawia nam do wyboru produkty bogate w wapń i żelazo, czyli pierwiastki sprzyjające zdrowemu uzębieniu. Na białej diecie spożywa się nabiał, w tym twarogi, mleko, maślanki oraz kefiry. Do tego mięso drobiowe oraz ryż, kaszę i biały makaron. Wśród warzyw i owoców należy wybierać te z małą ilością barwnika, w tym banany, ziemniaki, cebulę, białą kapustę, fasolę oraz ogórki i cukinie.