Autor: gamadent

Stosowanie płynów do płukania ust, dobra pasta do zębów, regularne szczotkowanie – to wszystko pozwala utrzymywać barwę zębów na zadowalającym poziomie. Jednakże zbyt częste spożywanie niektórych produktów i tak może stanowić sporą przeszkodzę dla zachowania odpowiedniej bieli. Warto zastanowić się, czy nie lepiej z nich zrezygnować zamiast korzystać w przyszłości ze środków i zabiegów wybielających.

Odbarwianie zębów znajduje się wśród wielu negatywnych skutków palenia tytoniu – to kolejny powód, żeby rzucić zły nałóg. Spożywanie kawy czy herbaty w nadmiernych ilościach przyczynia się do tego, że poziom estetyczny uzębienia spada. Ogólna zasada brzmi tak, że oddziaływanie wszelkich produktów o ciemnej barwie jest w tym kontekście negatywne. Co ciekawe, zielona herbata odbarwia zęby bardziej niż czarna. Do jej zalet natomiast należy przeciwdziałanie bakteriom, a zatem nie należy odstawiać tego produktu. Osobom dbającym o ten aspekt higieny powinno również zależeć na ograniczeniu w pewnym stopniu odczynu słodkiego i kwaśnego w swojej diecie (choć rzecz jasna nie należy popadać w skrajność, raczej warto zachowywać równowagę). Napoje słodzone i barwiące dobrze jest odrzucić nie tylko z powodu zbyt dużej zawartości cukru, ale również ze względu na to, że kiedy często je spożywamy, to zęby nabierają ciemniejszego koloru. Na koniec należy wymienić ostatni rodzaj produktu – słodycze. Z pewnością ten fakt nikogo nie dziwi, ponieważ każdy od dziecka wie, że czekolada i cukierki źle wpływają na jakość zębów.

Udostępnij ten artykuł!