Szkliwo, które znajduje się na zębach, jest najtwardszą tkanką w naszym ciele. Pełni bardzo ważną funkcję – chroni zęby wszelkiego rodzaju uszkodzeniami: mechanicznymi, chemicznymi (na przykład przed działaniem kwasów znajdujących się w jedzeniu) czy termicznymi. Jednak nawet ten wyjątkowo twardy i wytrzymały materiał chroniący nasze uzębienie może ulec zniszczeniu, tracąc powoli swoje ochronne właściwości. Mówimy wtedy o zjawisku erozji szkliwa, bardzo niebezpiecznym, ponieważ jego skutków nie da się odwrócić, można je jedynie minimalizować. W szkliwie nie ma żywych komórek, dlatego nie może się ono regenerować. Z kolei utrata szkliwa zwiększa ryzyko pojawienia się próchnicy i przebarwień oraz urazów mechanicznych.
Jak rozpoznać erozję? Jej symptomy to między innymi nadwrażliwość na zimno i ciepło, przebarwienia, zmiana kształtu zębów oraz pęknięcia, wgłębienia i bruzdy. Za wystąpienie erozji odpowiadają kwasy, które prowadzą do utraty ważnych składników mineralnych, czyli demineralizacji szkliwa.
Erozja jako choroba
Erozja szkliwa często bywa określana chorobą naszych czasów. Człowiek pierwotny nie miał takiego problemu. Była to zasługa diety – głównym napojem była woda, a zęby były narażone na działanie kwasów przejściowo. Rozwój rolnictwa, a później przemysłu, oraz zmiana nawyków żywieniowych sprawiła, że nasze zęby są w większym stopniu narażone na erozję szkliwa. W diecie współczesnego człowieka znajduje się wiele produktów, które przyczyniają się do wystąpienia erozji. Jedną z przyczyn jest na przykład picie napojów gazowanych, izotonicznych oraz energetycznych, które dodają energii, ale jednocześnie mogą zawierać kwasy szkodliwe dla naszego uzębienia. Na szkliwo działają także kwasy w owocach, kwaśne i marynowane potrawy oraz niektóre leki. Działanie erozyjne ma również wino oraz zawarty w wielu produktach cukier. Erozja szkliwa towarzyszy między innymi bulimii lub alkoholizmowi.
Profilaktyka i zmiana nawyków żywieniowych pomogą uniknąć erozji szkliwa. Przede wszystkim warto unikać słodkich i gazowanych napojów. Podstawą dbania o szkliwo jest oczywiście regularne mycie zębów, najlepiej po każdym posiłku. Jeśli nie mamy takiej możliwości, warto sięgnąć po gumę do żucia, która pomoże przywrócić prawidłowe pH w jamie ustnej.