Stomatolodzy zalecają regularne dbanie o higienę jamy ustnej. W przeciwnym razie mogą wystąpić m.in. choroby dziąseł. Dodatkowymi czynnikami, które sprzyjają ich pojawieniu się, jest cukrzyca czy podatność genetyczna. Zapalenia dziąseł mają pewne specyficzne objawy.Piękny uśmiech jest marzeniem każdego z nas. By cieszyć się zadbanymi zębami, należy zatroszczyć się o pokrywające je szkliwo. Wskazać można wiele czynników, które przyczyniają się do jego niszczenia. Poniżej przedstawiamy te, których warto wystrzegać się w pierwszej kolejności.
Do czynników niszczących szkliwo zębów zalicza się przede wszystkim pokarmy zakwaszające. Są to między innymi napoje gazowane oraz energetyzujące, alkohol czy cukier. Warto wystrzegać się ich nie tylko z uwagi na negatywny wpływ na zęby, ale również cały organizm. Do produktów kwasowych zalicza się także soki owocowe, zwłaszcza pomarańczowy oraz grejpfrutowy. Niekorzystnie wpływa też nabiał czy niektóre rodzaje mięs, ale akurat w tym przypadku trudno mówić o eliminacji tych produktów z codziennej diety. W ich przypadku wystarczy regularne mycie zębów.
Czynnikiem, który odbija się na stanie szkliwa naszych zębów jest również ich szczotkowanie zaraz po tym, jak jedliśmy kwaśne pokarmy. Zanim pobiegniemy do łazienki, aby szczoteczką usunąć wszystkie zalegające resztki jedzenia, zaleca się wypłukanie jamy ustnej. Nie trzeba nawet sięgać po specjalistyczny płyn – w zupełności wystarczy zwykła woda. Szczególnie dotyczy to soków owocowych oraz owoców cytrusowych. W ich przypadku należy odczekać nawet godzinę z myciem zębów.
Chcąc cieszyć się zdrowymi, mocnymi zębami, należy wykluczyć z diety również pokarmy zawierające cukier oraz skrobię. Obklejają one zęby, stanowiąc pożywkę dla bakterii. A te produkują kwasy wpływające negatywnie na szkliwo zębów.
Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, aby zęby były piękne i odporne na erozję szkliwa. Warto dodać, że wyeliminowanie z pożywienia produktów wpływających negatywnie na szkliwo, korzystnie odbije się na kondycji całego organizmu.
Jak rozpoznać problemy ze szkliwem?
Ładny i zdrowy uśmiech to nasza wizytówka, stąd warto dokładać wszelkich starań, by prezentował się estetycznie i był śnieżnobiały, bez ubytków czy innych niedoskonałości. Część pacjentów odwiedzających lekarza stomatologa na NFZ pyta specjalistę nie tylko o wskazówki dotyczące prawidłowej higieny jamy ustne, ale też o objawy uszkodzonego szkliwa. Jak rozpoznać, że nasze szkliwo jest w złej kondycji? To łatwiejsze, niż się wydaje na pierwszy rzut oka.
W wyniku procesu demineralizacji szkliwo naszych zębów staje się kruche, co sprawia, że jest znacznie bardziej podatne na różnego typu uszkodzenia. Jak podkreślają lekarze stomatolodzy, jeżeli doświadczymy demineralizacji szkliwa, zauważymy u siebie charakterystyczne objawy, takie jak np.:
- pęknięcia zębów,
- uszkodzenia zębów,
- żółte zabarwienie,
- nadwrażliwość na zmiany temperatury,
- nieregularne krawędzie zębów.
W kolejnych bardziej zaawansowanych etapach demineralizacji szkliwa, niekorzystne zmiany są dobrze widoczne gołym okiem. Dalsza degradacja szkliwa sprawia, że staje się ono nieprzyjemnie porowate, tak więc na powierzchni zębów dostrzeżemy charakterystyczne wgłębienia. Warto nadmienić, iż w drastycznych przypadkach postępujące zmiany patologiczne mogą skutkować obumarciem zęba. Co zrobić w takiej sytuacji? W zależności od indywidualnego przypadku martwy ząb możemy leczyć kanałowo usunąć częściowo lub w całości.
Jak skutecznie zminimalizować ryzyko demineralizacji szkliwa?
Poza wymienionymi już w artykule pozytywnymi nawykami (jak np. unikanie kwaśnych potraw) warto po posiłku żuć gumę bez cukru, gdyż pomaga to w lepszej produkcji śliny. Nie powinno się również szczotkować zębów bezpośrednio po spożyciu kwaśnych produktów. Jeśli z kolei zauważymy pierwsze oznaki nadwrażliwości zębów, rozsądnym krokiem jest stosowanie pasty i płynu do płukania jamy ustnej preparaty dedykowanego dla zębów nadwrażliwych. Jeżeli obgryzamy paznokcie, warto jak najszybciej zerwać z tym szkodliwym nawykiem (łatwo wówczas o przenoszenie drobnoustrojów chorobotwórczych do jamy ustnej). Osoby, które mają zgagę lub chorują na bulimię, powinny udać się do lekarza, gdyż soki żołądkowe działają destrukcyjnie na szkliwo zębów. Pomoc specjalisty pozwoli na skuteczną ochronę szkliwa. Co jeszcze można zrobić w trosce o zdrowy uśmiech?
Oczywiście wskazane są też wizyty kontrolne w gabinecie stomatologicznym co około 6 miesięcy oraz zabiegi wzmacniające, z użyciem preparatów zawierających związki fluoru.