Autor: gamadent

Fluor to występujący w większości tkanek i płynów ustrojowych składnik mineralny, którego największe ilości znajdują się w zębach i kościach. Odgrywa on niezwykle ważną rolę w procesach prawidłowej mineralizacji. Dodatkowo, będąc składnikiem fluoroapatytu chroni zęby przed próchnicą i wpływa na twardość szkliwa. Pasty do zębów zawierające fluor wpływają korzystnie na zęby, w których doszło do powierzchownej demineralizacji szkliwa. Ważne jest jednak to, żeby pasta zawierała odpowiednie stężenie fluoru, ponieważ pobierany w zbyt dużych ilościach może być toksyczny i prowadzić do rozwoju fluorozy. Pierwsze objawy zatrucia fluorem to utrudniona mineralizacja i plamistość szkliwa zębów, a także uwapnienie kości. Z kolei, przewlekłe zatrucie fluorem może prowadzić do zmniejszonej ruchomości stawów oraz występowania zaburzeń w funkcjonowaniu nerek, metabolizmie kości, a nawet w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że fluor można znaleźć nie tylko w paście do zębów, ale również w jedzeniu i wodzie. Różne ilości tego składnika mineralnego zawierają wody mineralne, czarna herbata, ryby, produkty zbożowe oraz sery podpuszczkowe. Skutecznym sposobem na zapobieganie gromadzenia się nadmiaru fluoru w organizmie jest zrezygnowanie z picia fluorowanej wody, a także ograniczenie stosowania preparatów z fluorem, w tym past do zębów zawierających ten składnik.

Udostępnij ten artykuł!